Dehydrator do żywności – domowy niezbędnik

0
31
https://www.zdroweimarkowe.pl/product-pol-36-Dehydrator-do-zywnosci-Atacama-Cube.html

Osoby, dla których zdrowe odżywianie jest ważne, z pewnością docenią funkcjonalność i łatwą obsługę dehydratorów. Urządzenia te pozwalają na szybkie suszenie mięsa, warzyw, owoców czy ziół. Dlaczego warto je mieć w swojej kuchni?

Co to jest dehydrator?

Nowoczesny dehydrator, taki jak model https://www.zdroweimarkowe.pl/product-pol-36-Dehydrator-do-zywnosci-Atacama-Cube.html, to urządzenie podobne do suszarki do żywności, chociaż charakteryzuje się lepszą wydajnością. Maszyna pozwala na suszenie rozmaitych produktów spożywczych, takich jak mięsa, ryby, warzywa, grzyby, owoce, makaron, owoce morza czy zioła. Ciepłe powietrze w urządzeniu jest rozprowadzane poziomo – od wentylatora znajdującego się w tylnej części sprzętu, do przodu. To powoduje, że suszenie odbywa się szybciej i bardziej równomiernie. Sprzęt ma ponadto wbudowane metalowe tacki, na których kładzie się produkty.

Dehydrator – dlaczego warto go mieć?

Dehydrator to sprzęt, który pozwala na szybkie i wygodne suszenie żywności. Proces ten jest bardzo korzystny – podczas suszenia produkty spożywcze pozbywają się jedynie wody, ale zachowują wszystkie witaminy i wartościowe składniki odżywcze. To praktyczne i wielofunkcyjne urządzenie, w którym można suszyć niemal dowolne produkty spożywcze, takie jak makaron, owoce, warzywa, ryby, mięso, zioła, owoce morza. Ponadto sprzęt może być używany do przygotowywania dietetycznych ciasteczek, krakersów, batoników czy granoli. Jest zatem wszechstronnym urządzeniem, które sprawdzi się w każdej kuchni.

Jak działa dehydrator?

Dehydrator suszy artykuły spożywcze, wykorzystując do tego celu cyrkulację powietrza. Produkty układa się w nim pojedynczymi warstwami. Ważne, aby podczas rozkładania nie nakładać ich na siebie. Produkty nie powinny też stykać się ze sobą. Następnie należy ustawić odpowiednią temperaturę suszenia. Wybór temperatury zależy od zawartości wody w wyrobach, które są poddawane suszeniu. Na przykład, w przypadku soczystych owoców powinna ona być wyższa, natomiast dla ziół i warzyw można ustawić niższą temperaturę. Nowoczesne sprzęty pozwalają na ustawienie temperatury z dokładnością do około 5 stopni Celsjusza.

Różne modele dehydratorów różnią się od siebie m.in. wielkością, konstrukcją, dodatkowymi funkcjami oraz kształtem. Wyróżnia się modele kwadratowe i okrągłe. W kwadratowych wiatrak znajduje się na tylnej ścianie urządzenia, z kolei w wersjach okrągłych – na górze albo na dole maszyny. Urządzenia występują w szerokim zakresie cenowym, od około 100 złotych do nawet kilku tysięcy złotych, w zależności od modelu, co pozwala wybrać dehydrator dopasowany do domowego budżetu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here